Okahiiret

Lullaby's We Can Work It Out

Egyptinokahiiri Lullaby's We Can Work It Out
Om. Sari & Saara Mattero, kuva: Arttu Väisälä

Uutta lemmikkiä hankkimassa

Osa 1: Ihan aluksi...
Osa 2: Mistä okahiiri?
Osa 3: Okahiiren valinta

Ihan aluksi…

Okahiireen on helppo ihastua, onhan se suloinen ja mukava pieni eläin. Ennen kuin lähtee hankkimaan okahiirtä, tulee kuitenkin muistaa että se vaatii helppohoitoisuudestaan huolimatta oman aikansa ja vastuunsa. Kannattaakin siis etukäteen miettiä seuraavia asioita:

Suostuvatko kaikki perheenjäsenet siihen, että ostat okahiiren tai -hiiriä?

Tämä kannattaa ottaa selville etukäteen, ettet joudu tilanteeseen jossa joudutkin etsimään oksillesi uuden kodin esimerkiksi siksi että vanhempasi eivät kerta kaikkiaan hyväksy hiiriharrastustasi. Ihanteellisin tilanne on se, että koko perhe on innostunut uusista lemmikeistä.

Huolehtivatko muut perheenjäsenet okahiiristäsi kun et itse pysty siihen?

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että jos olet sairaana tai olet poissa kotoa pari päivää niin voitko luottaa siihen että okahiiret saavat kunnollista hoitoa? Jos saat luvan hankkia okahiiriä sillä ehdolla, että huolehdit niistä aivan itse eikä muiden tarvitse edes koskea niihin, niin ajattelepa myös hiukan eteenpäin. Kannattaakin keskustella etukäteen miten hoitamisesta huolehditaan tilanteissa jolloin et itse siihen syystä tai toisesta pysty.

Oletko valmis hankkimaan lemmikeillesi sopivan kokoisen asunnon, jossa on kaikki tarpeelliset varusteet?

Vilma

Vilma
Om. Saara Mattero
Kuva: Arttu Väisälä

Okahiiri ei tule toimeen ihan millaisessa boksissa tahansa, vaikka pieni eläin onkin. Sille on oltava valmis hankkimaan sopivan kokoinen asumus, joka paitsi kyllin tilava myös turvallinen ja helppo puhdistaa. Asumukseen tarvitaan myös varusteita. Juomapullo ja ruokakuppi ovat aivan välttämättömät perustarpeet, mutta ne eivät yksin riitä! Okahiiri tarvitsee pesämökin ja muitakin puuhailuvälineitä. Näiden tarvikkeiden hankkiminen voi olla melkoisen kallista, vaikka käytettyjä saattaakin saada suhteellisen edullisestikin.

Onko sinulla päivittäin aikaa seurustella okahiiriesi kanssa ja huolehtia niistä?

Okahiiristä pitää huolehtia päivittäin. Perushoitoon kuuluu tietenkin huolehtiminen siitä, että okahiirellä on ruokaa ja puhdasta vettä. Ruokakupit kannattaa pestä päivittäin kuumalla vedellä ja vesi vaihtaa uuteen, huuhtele myös juomapullo huolellisesti. Perushoidon lisäksi okahiirten kanssa tulee toki seurustella - lemmikeitähän ne ovat! Seurustelemalla okahiiresi kanssa päivittäin saat siitä mukavan ja todella kesyn lemmikin.

Oletko valmis hankkimaan tietoa okahiirten oikeasta hoidosta?

No joo, tämä tuntuu tietenkin hassulta kysymykseltä hiiriaiheisilla nettisivuilla - osoittaahan sentään täällä oleminen kiinnostusta okahiiriin! Joka tapauksessa tiedon hankkiminen on tärkeää, mieluiten tietenkin jo ennen kuin edes hankkii okahiiren. Tietämättömyys ei ole mikään tekosyy huonolle hoidolle. Tietoa on saatavissa, jos vain hiukan viitsii etsiä. Kaikkien eläinliikkeiden antamiin tietoihin ei kannata uskoa, varsinkin jos eläimiä pidetään liikkeessä ahtaissa, epäsiisteissä oloissa.

Nuori okahiiri

Matterhorn Find Me In My FIelds Of Grass
Om. Saara Mattero, kuva: Arttu Väisälä

Takaisin alkuun.

Mistä okahiiri?

Hiiren, okahiiren tai seeprahiiren voi hankkia omakseen kasvattajalta, joko suoraan kasvattajan kotoa tai näyttelystä, tai sitten lemmikkiliikkeestä. Valitettavasti kaikissa liikkeissä ei todellakaan välitetä myytävien eläinten hyvinvoinnista ja sellaisesta liikkestä voi saada liian nuorena myydyn, valmiiksi kantavan, kerrottua ikää vanhemman, sairaan tai loisten vaivaaman ressukan. Lisäksi on valittettavasti olemassa vastuuttomia kasvattajia, vaikka "tehtailija" kuvailisikin näitä ihmisiä paremmin.

Kasvattajat

Okahiiren voit hankkia okahiirikasvattajalta. Kasvattajien yhteystiedot löytyvät täältä NettiHaisulista (ks. kasvattajat), SNL:n jäsenlehdestä sekä Suomen Kani- ja Jyrsijäliiton kasvattajalistalta. Joskus kasvattajilla on mukana luovutusikäisiä oksanpoikasia näyttelyissä. Kasvattajalta ostaessasi saat tietoa okahiiren suvusta ja saatkin mukaasi sukutaulun. Okahiiret ovat myös usein valmiiksi rekisteröityjä. Kasvattaja osaa myös neuvoa okahiiren hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Joiltain kasvattajilta voi myös kysyä okahiiriä sijoitukseen.

Kun hankkii okahiirensä kasvattajalta, saa tietää lemmikkinsä tarkan syntymäajan ja välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä joita voi tapahtua lemmikkiliikkeestä hankittujen okahiirien kanssa - kasvattaja tunnistaa eläinten sukupuolen, eikä myy pariskuntaa kahden naaraan sijasta tai valmiiksi kantavaa naarasta. Lyhyesti sanottuna: kannattaa käyttää kasvattajien palveluita!

Lemmikkiliikkeet

Lemmikkiliikkeestä voi saada aivan mukavan okahiiren itselleen, varsinkin jos kyseessä on hyvätasoinen ja asiantunteva liike. Jos eläinliikkeen oloissa on parantamisen varaa - hiiret ovat ahtaasti ja epäsiisteissä häkeissä ja varsinkin jos näkee uroksia ja naaraita yhdessä, kannattaa olla tarkkana.

Okahiiren luovutusikä on kuusi viikkoa, eikä tätä nuorempia okahiiriä tule myydä. Luovutusikäiset okahiiret näyttävät jo nuorilta aikuisilta, eivätkä isopäisiltä, honkkelijalkaisilta vaaveilta. Sukupuolen pystyy myös erottamaan hyvin; uroksella näkyy selvästi hännän alla kivespussit, naaraalla ei sellaisia tietenkään ole. Naaraan hännän alla näkyy lähekkäin toisiaan olevat suku- ja peräaukko, sekä mahdollisesti nisät kahtena rivinä vatsan molemmin puolin. Nuori uros saattaa pelästyessään "piilottaa" pussukkansa, mutta sen erottaa silti naaraasta koska sen suku- ja peräaukon väli on selvästi pidempi.

Miten sitten tunnistaa hyvän lemmikkiliikkeen tai kasvattajankin?

Okahiiriä

Okahiiriä terraariossaan
Om. & kuva: Heidi Ketonen

Perusasiat tulee olla kunnossa:

Eläimillä on hyvää ruokaa ja raikasta vettä: Tarjolla on joko rotta/hiiripellettiä tai monipuolista jyväsekoitusta (jossa EI ole vihreitä kani/marsupellettejä). Vesipullot ovat puhtaita ja niissä on vettä, sekä jokainen häkin/terraarion asukas yltää juomaan.

Puhtaat olot: Kuivikkeet ovat puhtaita, eivätkä tuoksahda likaiselle.

Eläimille kylliksi tilaa: Yhdessä häkissä/terraariossa ei ole liian monta eläintä; jokaisella on riittävästi tilaa. Vanhempia eläimiä ei saisi olla kuin muutama/häkki. Nuoria eläimiä voi olla useampiakin samassa terraariossa ilman kummempia vaikutuksia, ei kuitenkaan mitään kuhisevaa laumaa! Olisi hyvä, jos terraariossa ei ole kovin eri-ikäisiä eläimiä, sillä vanhemmat saattavat kiusata nuoria ja estää niitä syömästä kunnolla. Vaikka lemmikkiliike onkin vain välietappi matkalla kohti omaa kotia, niin eläimillä pitää olla hyvät ja mahdollisimman stressaamattomat olot!

Eläinten määrä: Liikkeessä ei ole yhtä eläinlajia tolkutonta määrää, sillä tällöin niitä ei välttämättä ehditä käsitellä mikä voi johtaa siihen, että tulevalla omistajalla on vaikeuksia saada uutta lemmikkiään kesyyntymään.

Luovutusikä: Okahiiren täytyy olla täyttänyt kuusi viikkoa, ennen kuin sen saa myydä eteenpäin, vaikka vieroitus olisikin jo tapahtunut aikaisemmin. Tätä nuorempia eläimiä ei saisi missään nimessä olla myynnissä! Luovutusikäinen poikanen näyttää jo ruumiinrakenteeltaan aikuismaiselta - jos poikasella on suhteettoman suuri pää ja 'tikkujalat' se ei missään nimessä ole valmis lähtemään edes emon hoivista. Liian nuorena vieroitettu eläin voi kärsiä koko loppuikänsä ruumiillisista ja henkisistä vaurioista.

Sukupuolet erillään: Tämä on tärkeää! luovutusiästä lähtien hiiret, okahiiret, seeprat ja muutkin pikkulemmikit on erotettava sukupuolen mukaan omiin ryhmiinsä!!! Naaraat saattavat tulla kantavaksi jo hyvin nuorina, vaikka ovatkin vielä itse aivan kakaroita. Mikäli liikkeessä on samassa terraariossa uroksia ja naaraita yhdessä, tai siellä näkyy selvästi kantavana olevia naaraita, on kyseessä vastuuton eläinliike! Ostaessasi sieltä naaraan, voit saadakin lisäksi jopa parikymmentä pientä tenavaa. Älä usko, jos kauppias kertoo eläinten voivan parhaiten pariskuntana (uros ja naaras). Se EI ole totta.

Lisäksi:

Eläinten alkuperä: Kauppiaan pitää pystyä kertomaan mistä eläimet ovat peräisin; ovatko ne syntyneet liikkeessä, peräisin kasvattajalta (ja keneltä!), eläintukusta vai mahdollisesti tuotettu ulkomailta.

Käsitteleminen: Ehdottomasti kauppiaan tulee pystyä käsittelemään myymiään eläimiä kullekin eläinlajille sopivalla tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että okahiiriä tai seeprahiiriä EI roikoteta hännästä! Eläimet eivät saa olla ylettömän arkoja.

Hoito-ohjeet: On hyvä merkki, että kauppias on kiinnostunut siitä millaisiin oloihin on eläintä myymässä. Hänen pitää kertoa eläinten lajikohtaisista tarpeista, ruokinnasta ja tietää millainen asumus millekin eläinlajille parhaiten sopii (ei siis myydä oka/seeprahiirelle häkkiä) eikä yrittää myydä lemmikillesi kaikkein pienintä häkki/terraariovaihtoehtoa.

Eläimet myydään lemmikiksi: Tämä tarkoittaa sitä, että liikkeessä EI myydä eläviä eläimiä syötettäväksi matelijoille. Suomen eläinsuojelulaki kieltää elävän linnun tai nisäkkään syöttämisen hoidossa olevalle eläimelle. Se määrää myös, että eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö. Käärmeenomistaja ei täytä tätä vaatimusta!

Entäs hyvä kasvattaja?

Siimis cream okahiiri

Siimis cream okahiiri
Kasv. & om. Katri Pohjanvaara
Kuva: Arttu Väisälä

Ylläoleva pitää paikkaansa myös kasvattajien kohdalla, tosin heillä kuuluukin olla jokunen kantava naaras silloin tällöin, sekä pariskuntia väliaikaisesti yhdessä. Huono merkki on, jos jossain terraariossa tepastelee emo poikasineen + isä, sillä se tarkoittaa sitä, että naaras on tullut heti uudelleen kantavaksi edellisten poikasten jälkeen.

Avoimuus: Hyvä kasvattaja esittelee tulevan lemmikkisi sukua, eikä ainoastaan näyttelytuloksia vaan kertoo myös niiden luonteesta. Hän kertoo myös, millaisia vaikeuksia on mahdollisesti ilmennyt aiemmin. Eläimen mahdollisuuksista näyttelyissä kerrotaan realistisesti; kasvattaja esittää usein toiveen, että hänen kasvattiaan käytettäisiin virallisissa luokissa mikäli se hänen mielestään voisi siellä pärjätäkin. Tällainen eläin myydään useimmiten valmiiksi rekisteröitynä, tai kasvattaja antaa tarkat ohjeet miten rekisteröiminen tapahtuu. Mikäli lemmikin kanssa ei kannata lähteä virallisiin luokkiin, kasvattajan tulee mainita asiasta. Tuolloin voit toki osallistua pet-luokkiin!

Hoito-ohjeet ja muu tiedotus: Kasvattaja neuvoo oikeaa hoitoa ja ruokintaa, mielellään kirjallisten ohjeiden kera. Sinun kuuluisi saada tietoa myös Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiristä.

Rekisteripaperit: Vaikka uusi lemmikkisi ei olisikaan rekisteröity tai virallisen luokan näyttelytasoa, kuuluu sinun saada mukaasi SNL:n sukutaulu, josta näet lemmikkisi rodun, värin, sukupuolen, syntymäajan ja sukutaulun.

Takaisin alkuun.
Hra. Piikki

Hra. Piikki
Om. Saara Mattero, kuva: Arttu Väisälä

Okahiiren valinta

Uros vai naaras? Yksi vai useampi?

Uros- ja naarasokahiiri soveltuvat aivan yhtä hyvin lemmikiksi. Sukupuolten välillä ei ole suuremmin eroa, joten valinta riippuu aivan omasta itsestäsi. Okahiiri on laumaeläin, eikä viihdy yksin. Naaraiden lisäksi myös okahiiriurokset tulevat hyvin toimeen keskenään, toisin kuin hiiriurokset. Okahiiriurokset eivät myöskään haise. Okahiiret tulisi totuttaa toisiinsa jo nuorina, sillä aikuisten okahiirten laumaan saattaa uusien jäsenten lisääminen olla vaikeaa, sillä vanhemmat voivat puolustaa reviiriään melkoisen aggressiivisesti.

Okahiiren kunto

Muistathan tarkistaa okahiiren kunnon sitä ostaessasi. Terve okahiiri on eloisa, sillä on turkissaan luonnollinen kiilto, sen silmät ovat kirkkaat ja puhtaat eikä nenästä tule mitään eritettä. Okahiiren hännän alustan tulee olla puhdas sekä sen tulee liikkua vaivattomasti. Terve, hyväluonteinen okahiiri ei käyttäydy sinua kohtaan aggressiivisesti, vaikka saattaakin olla arka.

Lopuksi

Olethan vastuuntuntoinen okahiirenomistaja!! Älä teetä turhaan okahiirilläsi poikasia, ellet ole varma että löydät niille kaikille hyvän kodin. Eläinkauppaan dumppaaminen ei ole hyvän kodin etsimistä! On vastuutonta hankkia samaan häkkiin asumaan uros- ja naarasokahiiri. Jatkuva poikasten teettäminen rasittaa naarasta todella hirvittävästi. Ethän toki halua olla poikastehtailija?

Ei-toivottujen poikasten syntyminen on helppo estää - pitää vain urokset ja naaraat erillään toisistaan. Kaikkein varminta on hankkia vain yhtä sukupuolta olevia okahiiriä.

Takaisin alkuun.