Näyttelyihin liittyvät ohjeartikkelit

Untitled Page

Ilmoittaisinko hiireni katselmukseen vai ulkomuotoluokkaan?

Hiljaisemman kauden jälkeen hiirten määrä alkoi näyttelyissä nousta 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälin jälkeen. Vähitellen tuomareiden työmäärä alkoi viedä aikaa niin merkittävästi, että näyttelypäivät venyivät liiallisen pitkiksi. Aikaa ei vienyt vain hiirten määrä, vaan hiirten taso: virallisissa luokissa esitettiin yhä suurempi määrä hiiriä, jotka olivat jalostuksen tasoltaan vielä ennemminkin kehittelyvaiheessa. Tästä syystä kehitettiin uusi näyttelyluokka: katselmus. Katselmuksessa hiiret eivät kilpaile keskenään ja kuka tahansa paikalla olevista tuomareista voi arvostella katselmusluokan.

Valitessasi näyttelyluokkaa tarkista ainakin, ettei hiiressä ole rotumääritelmän vastaisia ominaisuuksia. Tutustu siis rotumääritelmään ennen hiirtesi näyttelyttämistä. Varsin usein näkee näytillä hiiriä, joissa on virheitä, jotka mainitaan hylkääviksi rotumääritelmässä. Tällaista hiirtä ei luonnollisestikaan kannata ilmoittaa ulkomuotoluokkaan. Jos haluat hiirestäsi (virheestä huolimatta) laatuarvostelun, sen saa aivan yhtä ”virallisesti” katselmusluokasta.

Jos olet aloitteleva kasvattaja, tai aloitat uuden muunnoksen parissa, kannattaa niitä ihan ensimmäisiä tuotoksia käyttää katselmuksessa ennen ulkomuotoluokkaa. Näin kehität myös omaa hiirisilmääsi tutustumalla arvostelun jälkeen arvostelukaavakkeeseen. Katselmusluokan tuomarilla on yleensä myös enemmän aikaa per hiiri, sillä hänellä ei ole yli 80 eläimen painetta. Mikäli hiiri saa katselmusluokasta toisen laatupalkinnon ja hyvän arvostelun, voi sen seuraavalla kerralla tuoda hyvillä mielin ulkomuotoluokkaan.

Muistathan myös, että laatuarvosteluun tulevalta hiireltä vaaditaan käsiteltävyyttä, eikä ulkomuoto- tai katselmusluokkaan tule tuoda eläintä, joka on sairas, ali- tai ylipainoinen tai loisten vaivaama, oli se kuinka hyvän värinen ja/tai kuvioinen hyvänsä. Myös selkeästi vanhat hiiret kannattaa jättää kotiin. Muistutukseksi myös se, että katselmusluokkaan hiirtä ei voi ilmoittaa ilman, että sen turkki- ja väri/kuviomuunnos on tiedossa. Värinmääritystä voi kysellä ilmoittautumista ennen, kunhan sen tekee henkilöltä, joka ei ole paikalla arvostelemassa virallisten luokkien hiiriä.

Julkaistu alunperin: Haisulit 3/07, tämä on päivitetty versio