Okahiiret

Laumaan sopeuttaminen

Okahiirilauma

Kolmen okahiiren lauma
Om. Katri Pohjanvaara, kuva: Anniina Tuura

Okahiiret ovat huomattavasti tavallisia hiiriä tarkempia reviiristään, ja uusien tulokkaiden lisääminen laumaan on joskus työn ja tuskan takana. Parhaat onnistumisen mahdollisuudet ovat nuorten eläinten kanssa tai lisättäessä laumaan uutta nuorta yksilöä. Aikuiset vieraat okahiiret hyväksyvät toisensa hyvin nihkeästi, ellei kyseessä ole uros ja naaras. Eläimet on totutettava toisiinsa ennen kuin ne voi päästää vapaasti toistensa seuraan.

Alkuperäisen lauman asumuksen tulisi olla niin suuri, että sinne saa sisälle pienen totutushäkin niin, että tilaa jää vielä hyvin laumallekin. Totutushäkiksi käy pienen hiirihäkin yläosa. Häkkiä voidaan tarvita jopa useamman viikon ajan, joten sekin on sisustettava välttämättömillä tarvikkeilla, kuten ruokakupilla, juomapullolla ja pesämökillä.

Uusi tulokas laitetaan aluksi totutushäkkiin, ja eläimet voivat haistella toisiaan häkin pinnojen välistä. Joka päivä vaihdetaan eläinten paikkoja. Näin hajut tasaantuvat ja eläimet tottuvat hiljalleen toisiinsa.

Noin viikon jälkeen voi koettaa eläinten yhdistämistä, mieluiten neutraalilla maaperällä. Mikäli okahiiret hyväksyvät toisensa, kannattaa vielä siivota ja sisustaa niiden terraario uudelleen ennen kuin koko lauma laitetaan sinne takaisin asumaan. Jos oksat eivät hyväksy toisiaan, täytyy totutusta jatkaa häkin avulla. Kannattaa olla hyvin tarkkana kun eläimiä yritetään yhdistää, sillä puremien seuraukset voivat olla vakavat, ja mikäli oksat pääsevät tosissaan ottamaan yhteen, ne eivät välttämättä ikinä hyväksy toisiaan.

Joskus käy niin, ettei totutus kerta kaikkiaan tuota tulosta. Silloin omistajan täytyy vain hyväksyä tilanne, ja majoittaa tulokas omaan terraarioonsa.