Muunnokset

Ei-standardit

Apricot, (apr)

mahd. Ay/A \ Ay/a b/b ci/ci D/* P/* \ p/p

"Värin tulee olla mahdollisimman lähellä aprikoosi-hedelmää, ollen vaalea oranssi hennolla vaaleanpunertavalla sävyllä. Silmät punaiset tai mustat.

Yleisiä virheitä: jauhoisuus, harmahtava sävy, vaalea vatsaväri."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lka apricot uros Rapunzel's We'll Always Have Paris
Kasv.; om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Rapunzel's lka apricot ja cream urokset
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

Tässä kuvassa on havainnollistettu apricotin ja creamin sävyero (kasvattajan tekemä kuvamanipulaatio).

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lks apricot naaraat Rapunzel's Heat & Rapunzel's Flushed
Kasv., om. & kuva: Anniina Tuura

Teksti: Anniina Tuura

Yleistä

Apricotin tulisi olla selvästi creamia tummempi. Sen tulee myös erottua selvästi vaaleasta fawn / red -väristä, straw:sta ja argentesta. Apricotilla on erityinen omaleimainen sävyn vivahteensa, jota ei löydy miltään muulta muunnokselta. Tästä vivahteesta se on tunnistettavissa silloinkin, kun läsnä on muita väriin vaikuttavia geenejä. Kun on nähnyt muutaman aidon apricotin, väriä ei enää voi sekoittaa sitä lähinnä muistuttaviin hailakoihin red/fawn, straw tai cream hiiriin.

Genetiikkaa

Väri on todennäköisesti c-lokuksessa sijaitsevan resessiivisen geenin, intensiivisen chinchillan (ci), aiheuttama. Yhdistyneenä dominoivaan keltaiseen intensiivinen chinchilla tuottaa homotsygoottina apricotin. Väri muistuttaa chinchillageenin aikaansaamaa creamia, mutta sävy on selvästi tummempi asettuen suurinpiirtein creamin ja fawnin puoliväliin.

Geneetikko Silvers mainitsee teoksessaan The Coat Colors of Mice intensiivisen chinchillan hävinneeksi geeniksi. Apricot-hiirillä tehdyt kasvatuskokeilut ovat kuitenkin tuloksiltaan yhdenmukaiset intensiivisen chinchillan mainittujen vaikutusten kanssa. Näin ollen voidaan pitää todennäköisenä, että kyseessä on juuri tämä geeni.

Hivenen käytännönläheisemmin

Apricotia koskevat kaikki samat Ay:n tuomat ongelmat kuin muitakin samantaustaisia hiiriä: ne ovat taipuvaisia lihomaan, väri ei koskaan periydy "puhtaasti", ylipainoiset naaraat eivät välttämättä tule tiineiksi ja lisäksi apricot x apricot -poikueet ovat laskennallisesti 25% pienempiä letaalitekijästä johtuen. Yleisiä virheitä apricotilla ovat vaaleampi vatsaväri sekä värin jauhoisuus. Kumpikin ominaisuus saattaa olla white bellied agouti -geenin Aw tekosia, kyseistä geeniä esiintyy apricot/cream -hiirissä jonkin verran.

Värin aiheuttava intensiivinen chinchilla -geeni on erittäin harvinainen. Sitä esiintyy käytännössä oman hiirikasvatukseni ulkopuolella vain satunnaisesti. Väristä haaveileva voi siis joutua jatkamaan haaveiluaan - väriä ei pysty luomaan tyhjästä yhdistelemällä muita värejä, vaan siihen tarvitaan kyseinen geeni.

Apricot voi olla joko musta- tai punasilmäinen. Käytännössä tällä hetkellä olemassa olevat apricotit ovat kuitenkin punasilmäisiä, sillä ci:tä esiintyy lähinnä punasilmäisyysgeeniin p linkkiytyneenä. On epäselvää, löytyykö geeniä maastamme lainkaan mustasilmäisyyteen yhdistyneenä.

Apricot on värimuunnoksena vielä erittäin "alkutekijöissään". Väriä edustavia hiiriä on hyvin vähän ja ne ovat genetiikaltaan varsin sekalaista seurakuntaa niin turkin kuin muiden värigeenienkin osalta. Monet käytettävissä olevista jalostusyksilöistä ovat lisäksi apricotin ja creamin "välimuotoja", eli ci/cch. Apricotin kasvatuksessa paras yhdistelmä on apricot x apricot, vaikka poikueet ovatkin tällöin pienempiä. Muita apricotin kanssa soveltuvia ovat käytännössä kaikki, joilta löytyy intensiivinen chinchillageeni edes yhtenä kappaleena - parhaimpina "välimuotoinen cream" tai sepia. Hiiriä joilla on Aw tai diluutio kannattaa välttää jos vain mahdollista. Apricot-taustaiset sepiat ovat erittäin käyttökelpoisia, sillä näistä näkee välittömästi hiirten olevan muilta osin a/a B/* D/*.

Värin vakiinnuttaminen tulee vaatimaan vielä paljon pitkäjänteistä jalostustyötä.

lksa apricot uros Rapunzel's All Due Respect (kuvassa alle 2 kk)

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lks apricot naaraat Rapunzel's Flushed ja Rapunzel's Red

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lksa apricot naaras Rapunzel's Isabella

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

lksa apricot uros Rapunzel's Nobody Knows Anything

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)