Muunnokset

Ei-standardit

Berkshire (*/brk)

s/s + k10

"Fox-vatsaisia muunnoksia lukuun ottamatta mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on päässä symmetrinen valkoinen tähti. Vatsassa symmetrinen suorakulmio, joka alkaa etujalkojen välistä ja päättyy takajalkojen väliin. Tassuissa valkoiset, vatsakuvioista erilliset sukat. Häntä vähintään puoleen väliin saakka värittynyt, loppuosa valkoinen. Valkoisen alueen tulee olla puhdas ja vailla mitään väriä tai tahroja, selkäpuolella tai kyljillä ei tule olla ylimääräisiä valkoisia alueita. Valkoinen täplä alaleuassa ei kuitenkaan ole hylkäävä virhe. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lks blue berkshire naaras Apollon Sininen Tähti
k. Maria Kallio, om. Anniina Tuura
Kuva: Anniina Tuura

Varsin hyvä berkshiren vatsakuvio.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Sama hiiri kuin yllä.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

W-teoriointia:

Variageted-taustaiset berkkikset ovat berkkejä eikä variegatedeja samasta syystä kuin s/s-berkkikset ovat berkkiksiä eikä even/broken/resessiivilänttejä: muuntelijat sen tekevät.

W:llä on s:n tapaan omat muuntelijansa. Yleisnimitys on m(W)-kompleksi (vrt. s-läntin k-kompleksi), käytännössä tämä "kompleksi" on useita eri lokuksia jopa eri kromosoimeissa, kunkin vaikuttaessa johonkin valkotäpläisyyden osa-alueeseen jonkin verran.

Silvers kertoo, kuinka joillain erään W/+ (variegated) linjan w/w hiirillä oli satunnaisesti vatsaläikkää ja joskus valkoinen täplä keskellä selkää. Tämä ei tietenkään liity sinänsä berkshire-hiiriin, mutta osoittaa muuntelijoiden vaikutuksen näkyvän otollisissa olosuhteissa myös ilman W:n läsnäoloa.

Löysin lisäksi eräistä geneetikkolähteistä kuvia W/+ -hiiristä (+ = villi tyyppi, w) "berkkis" kuvioinnilla, sekä kuvausta: "On most genetic backgrounds, W/+ adults have a moderate-sized white belly spot, white feet and white tail tip."

Pointtina siis: kun variegated x self -yhdistelmä tuottaa berkshireä, kummankin vanhemman dominoivaa valkotäpläisyyttä säätelevät muuntelijat ja näiden yhdistelmät jälkeläisissä määräävät, ovatko syntyneet W/w -hiiret variegatedeja vai berkshirejä (ja näkyykö w/w-hiirillä valkoista erityisesti vatsassa).

(Kyseenalaiseksi vielä jää, ovatko variegatedimme W/+ vai Wv/+ -hiiriä, vai onko molempia liikenteessä... Lähteet sanovat näiden kahden väriä vaalentavasta vaikutuksista usein ristiin. :llä syntyy vähän isompia poikueita kuin W:llä, sillä useimmat W/W-poikaset kuolevat jo kohdussa eivätkä koskaan edes synny. Molemmilla geeneillä homotsygooteilla on anemia, Wv/Wv poikasten selvitessä pidempään ja vähemmin oirein, W/W:t elävät vain muutaman päivän. On myös täysin mahdollista, että variegatedimme ovat jotain W<lisää numero tähän> -mutaatiota.)