Muunnokset

I - Yksiväriset

Beige, (be)

a/a B/* D/* ce/ce P/*

"Värin tulee olla selkeä, harmahtavasävyinen beige, ei liian tumma eikä rusehtava. Silmät ovat mustat."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.


Pks beige naaras Noddyn Kesäyön Huume
Kasv: Satu Karhumaa, om: Toni Kokkonen
Kuva: Arttu Väisälä

Kauniin sävyinen beige.

Lk beige Rapunzel's Lamentations
kasv., om. & kuva Anniina Tuura

Hyvä sävy, vrt yllä oleva (pk) satiini.

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Lk beige naaras Persilja
Om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Yleistä

Beigeen suhtauduttiin pitkään black eyed bonen kasvatuksen ei-toivottuna, mutta väistämättömänä sivutuotteena. Tätä standardoimatonta ja sävyltään vaihtelevaa muunnosta käytettiin lähinnä tuottamaan bonepoikueita pink eyed whiten kanssa - tai myytiin lemmikeiksi. Ensimmäiset beigen rotumääritelmät löytyvät yhdysvaltalaisten hiiriyhdistysten standardeista. SNL seurasi myöhemmin esimerkkiä.

Beige on varsin viehättävä muunnos, mutta sen sävyvaihtelut ovat suhteellisen suuria. Näin ollen beige vaatii valikoivaa jalostusta vaaditun sävyn aikaansaamiseksi ja ylläpitämiseksi. Beigellä on muiden c-lokuksen resessiivisten värien tapaan (pl. pew) taipumusta tummua iän myötä.

Useissa amerikkalaisissa ja australialaisissa rotumääritelmissä on geneettiseltä taustaltaan (lähes) samanlainen, beige tummempi muunnos nimeltä coffee, joka kuuluu meillä ei-standardimuunnoksiin.

Genetiikkaa

Geneettiseltä taustaltaan beige on musta hiiri varustettuna kahdella äärimmäinen diluutio -geenillä: a/a B/* D/* ce/ ce P/*. Oikean sävyn määräävät muuntelijat. On myös mahdollista saada kauniita beigejä ruskealla taustalla: a/a b/b D/* ce/ ce P/*. Ruskeataustaisella beigen voi erottaa mustataustaisesta hivenen vaaleampien silmien perusteella. Vaalean, maitosuklaan värisen b/b-hiiren ja mustan B/*-hiiren vaalentuminen samanvärisiksi selittyy sillä, että ce vaalentaa ruskeaa pigmenttiä vähemmän kuin mustaa, eli se tasoittaa värieron.

Rotumääritelmässä vaadittu kauniin syvän tumman suklaan värinen chocolate on geneettiseltä taustaltaan a/a bc/ bc D/* P/* (bc on nimeltään "cordovan", se dominoi b:tä ja tuottaa syvän suklaisen värin sekä täysin mustat silmät). On varsin loogista esittää, että tällä tummemmalla suklaageenillä genotyyppi a/a bc/* D/* ce/ ce P/* tuottaa fenotyypin Coffee, eli tummemman hiiren.

Hiirestä blackin sijaan beigen tekevän geenin (geneetikkojen termein alleelin) virallinen nimi on "extreme dilution" (= äärimmäinen diluutio) ja se on "tyrosinase":n spontaani resessiivinen mutaatio. Geneetikkojen käyttämä virallinen symboli on Tyrc-e. Geeni sijaitsee kromosomissa 7.

Hiiren väri muuttuu mustasta beigeksi, koska äärimmäinen diluutio -geeni rajoittaa melaniinin muodostumista hiiren karvoissa.

Hivenen käytännönläheisemmin

Paras yhdistelmä beigelle on toinen beige, kiinnittäen huomiota oikean sävyn pysyvyyteen. Voi olla hyväksi pitää käsillä joitain liian vaaleita ja joitain liian tummia beigejä, joiden avulla sävyä voi hioa oikeampaan suuntaan tarpeen tullen. Joidenkin beigen kasvattajien mukaan sävyn liialliseen tummumiseen auttaa ulkosiitos (vaaleaan) boneen.

Mikäli on aivan pakko tehdä ulkosiitos, on paras vaihtoehto black. Chocolatea, blueta tai mitään muutakaan selfiä ei kannata ajatella, tai linjoista alkaa ilmaantua kaikenlaista ei-toivottua. On syytä ottaa huomioon, että ulkosiitos C/*-hiireen saattaa tuoda tullessaan muita c-lokuksen resessiivejä, jotka sitten aiheuttavat kasvattajaparalle päänsärkyä - erityisesti jos tulokas on chinchilla (cch). Beigeä kasvattavan ei todellakaan kannata sekoittaa beigen kasvatukseen mitään chinchillageenisiä muunnoksia muutenkaan.

Koska beige on yksivärinen muunnos, kuuluvat kaikki agoutimuunnokset ei-suositeltujen yhdistelmien listalle. A/* -muunnosten sekoittaminen geenisoppaan tuottaa "beige agouteja", joilla turkin musta osuus on vaalentunut beigeksi ja kullanruskea osuus lähes valkoiseksi. Äärimmäinen diluutio -geenin löytäjän kuvaus (geeni löytyi villihiireltä maissipellosta Illinoisissa vuonna 1921) on varsin kuvaava, ottaen huomioon jalostamattoman villin agoutin ja jalostetun näyttelyagoutin värieron: "hivenen tahriintunut tai likainen mustasilmäinen valkoinen hiiri".

Muunnokset, joilla on letaali keltainen Ay (red, fawn, sablet) ovat nekin varsin sopimattomia jalostuskumppaneita beigelle. Äärimmäinen diluutio poistaa hiirestä kaiken punaisen pigmentin varsin tehokkaasti, joten Ay-muunnoksia käyttämällä onnistuu ennen pitkää saamaan aikaan läskigeenisiä black eyed whiteja (sekä yllätyksiä, riippuen Ay-hiiren toisesta a-lokuksen geenistä). Mahdollisiin tuloksiin kuuluu myös "beige sable", joka on käytännössä lihava valkoinen hiiri, jolla on hyvin hailakka beigehkö varjostus.

Entä tan? Tania käyttämällä saa beige foxia, joka onkin sitten jo aivan toinen muunnos. (Chocolate Tania käyttämällä voi tuloksena olla Coffee Foxia.)

Tyhjästä nyhjäisten?

Jos saatavilla ei ole beigejä, yritä hankkia jostain bone. Bone x bone -yhdistelmästä saat pink eyed white, bonea ja haluamaasi beigeä. Toinen mahdollisuus on hankkia pari colorpoint beigeä. Keskenään astutettuina tuloksena on siamesea ja beigeä colorpoint beigen lisäksi. Helpommalla tietenkin pääsee, jos kysäisee bonen tai colorpoint beigen kasvattajilta beigejä tai jättää varauksen. Molempien mainittujen muunnosten kasvattajilla nimittäin syntyy poikueissa beigejä.