Muunnokset

I - Yksiväriset

Dove, (d)

a/a B/* C/C D/* p/p

"Värin tulee olla pehmeä kyyhkynharmaa. Silmät punaiset."

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Tällä dovella on virheenä vaalea kuono.

Lk dove naaras Rapunzel's Gone With The Wind
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Anniina Tuura & Arttu Väisälä

Lks dove naaras Rapunzel's Moonlight
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Tämä dove on liian tumma.

Pks dove naaras Knuspergardens Chick Chick
Kasv.: Maiju Collan, om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

HUOM! Artikkeli on uudelleenkirjoitusta odottava "tynkä".

Yleistä

Ensimmäiset dovet syntyivät 1900-luvun alussa, kun black- ja champagne -hiiriä yhdistettiin keskenään ja syntyneet blackit astutettiin toistensa kanssa. Dove on geneettisesti punasilmäinen black. Toimiva - hyvin varovasti käytettynä - ulkosiitos on silver (joka on punasilmäinen blue, tai toisin sanoen sininen diluutio dovesta), jolla saa parannettua kokoa, tyyppiä ja liiallista tummuutta. Hiiriä, joilla on vaalea kuono tai hännänjuuri, ei saisi käyttää jalostukseen.

Jos olemassa ei ole yhtään dovea, niitä saa aikaan yhdistämällä champagnen ja silverin, jolloin dovea syntyy ensimmäisessä sukupolvessa. Tätä keinoa ei kuitenkaan kannata käyttää, ellei tilanne ole se että dovet ovat täysin loppu, sillä silver x champagne -yhdistelmän mukana dovekantaan ilmaantuu resessiivejä, jotka tuppaavat pulpahtamaan esiin ennemmin tai myöhemmin ja useimmiten juuri silloin kun ei todellakaan tarvitsisi.

Dove x champagne -yhdistelmästä on yksi hyöty: jos dovet alkavat mennä liian tummiksi, b-lokuksen diluutilla sitä voi saada vaaleammaksi - kunhan näitä diluutteja on vain yksi: a/a B/b p/p -hiiret ovat asteen verran vaaleampia kuin a/a B/B p/p -hiiret, sama mahdollisesti pätee myƶs cordovanin bc kohdalla.