Muunnokset

Tanit

Dove tan, (d/t)

at/at B/* C/* D/* p/p,
at/a B/* C/* D/* p/p

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

Lk dove tan naaras SNL Ch Rapunzel's Ballade
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Lks dove tan naaras VRP-01 FIN MVA SNL GrCh
Rapunzel's Living Daylights
Kasv. & om: Anniina Tuura
Kuva: Arttu Väisälä

Vaalea, jauhoisehko selkäväri, hyvä tan. Huomaa yleiset virheet: tania korvien ympärillä, sekä sen nousu korkealle kuonossa ja hännän juurella.

Lk dove tan uros Rapunzel's Mr. Bo
Kasv. om. & kuva: Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Teksti: Anniina Tuura. Julkaistu aiemmin osana punasilmäisiä tan-muunnoksia kertovaa artikkelia, Haisulit 1/09.

Yleistä

Dove tan (d/t)

at/at (tai at/a) B/* C/* D/* p/p

Dove tan on geneettisesti ”punasilmäinen black tan”. Se on myös punasilmäisistä tan-muunnoksista kauttaaltaan tummin. Dove tanin vatsaväri on suhteellisen helppo jalostaa voimakkaan punaiseksi, sillä sitä vaalentamassa on vain yksi vaalentava tekijä, p/p. Haasteet tulevatkin toden teolla vastaan selkävärin kohdalla – dove ei ole värinä niitä helpoimpia.

Jo päälivärin oikeasta sävystä voidaan olla montaa eri mieltä, standardi kun jättää varsin runsaasti tulkinnan varaa. Yhden tuomarin mielestä selvästi liian tumma voi olla toisen mielestä kerrassaan mainio. Kasvattaja ei tässä suhteessa oikein voi tehdä muuta kuin muodostaa itse standardin puitteisiin sopivan ihannemielikuvan väristä ja pyrkiä tähän. Variaatiota syntyy jalostuskannassa joka tapauksessa sen verran, että eri sävyisiä näyttelytettäviä ja jalostukseen käytettäviä riittää aina moneen makuun ja tarpeeseen.

Ongelmina doven kohdalla ovat värin väärä sävy (liian tumma/vaalea tai rusehtava) tai jauhoisuus, lisäksi vaalea kuono on harmillinen värivirhe ja vaikea poisjalostettava, mikäli virhe linjoihin pääsee. Nämä vaikeudet koskevat etenkin ei-satiineja, satiinikiilto peittää pienen jauhoisuuden ja tasoittaa väriä muutenkin. Dove tan onkin satiinina helpompi kasvatettava kuin lk:na, ja satiini myös pitää värin puolesta ulkonäkönsä paremmin näyttelykelpoisena läpi hiiren eliniän.

Dove tan hiiret, samoin kuin self dovet, tummuvat iän myötä. Poikueesta kannattaakin valikoida näyttelytettäväksi ja jatkokasvatukseen poikasena selkäväriltään aavistuksen vaaleita yksilöitä. Pienenä ”hyvän väriset” tummuvat valitettavasti helposti liian tummiksi. Jo poikasena liian tummilla ei käytännössä tee paljon mitään, ellei sitten tule tarvetta yhdistää liian tummaa hieman liian vaaleaan esim. hyvänsävyisten jalostuseläinten vähyyden vuoksi.

Ideaalisin yhdistelmä dove tanien kasvatuksessa on dove tan x dove tan. Aina ei kuitenkaan ole saatavilla tarpeeksi samaa väriä edustavia jalostuskelpoisia eläimiä. Useimmiten toimivia yhdistelmiä dove tanin kanssa ovat fawn (Ay/a tai Ay/at), dove sable tai champagne tan. Dove tan x dove –yhdistelmää tulisi käyttää vain, jos tan-väri on alkanut levitä ei-toivotuille alueille. Dove tan x silver tan –yhdistelmän kanssa tulee käyttää tarkkaa harkintaa, ja silver tanin genotyypin on tällöin syytä olla hyvin tiedossa. Silver tan vaalentaa dove tanin selkäväriä herkästi liikaa, lisäksi mukaan voi tulla ei-toivottuja tekijöitä kuten jauhoisuutta ja vaaleaa kuonoa – ne kun eivät silver tanissa juuri erotu. Mikäli käytettävä silver tan on geneettisesti vaalea dove tan, tuloksena on todennäköisesti joukko selkäväriltään epämääräisiä jonnekin doven ja silverin välimaastoon asettuvia hiiriä, ja tämä ei luonnollisesti ole toivottu tulos.