Muunnokset

Kuviot

Merle (me)

Rn/Rn tai Rnfkl/Rnfkl - ei täysin varma.

Merle tunnustetaan kaikissa standardiväreissä. Ainutlaatuinen piirre ovat standardiväriset, joka puolelle hiiren kehoa jakaantuneet ja selvästi erottuvat läikät vaaleammalla tasaisella roan-taustalla, luodun marmoroidun vaikutelman. Roiskeita ja juovia pidetään lisäviehätyksenä. Keskellä hiirtä kulkevat rajalinjat tyypillisiä. Silmien väri perusvärin mukaan.

Kasvatustietoa kuvien alapuolella.

lk black merle
kuva: Elina Vornanen

lk black merle
kuva: Elina Vornanen

lk black merle vatsapuolelta
Tässä näkyy hyvin tyypillinenn keskellä hiirtä kulkeva rajalinja.
kuva: Elina Vornanen

Tämän hiiren genotyyppi on epävarma, mutta se muistuttaa merleä.

Kasv. Maarit Kukonlehto, om. ä kuva Anniina Tuura

(Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Tämä hiiri on geneettisesti variegated, vaikka näyttääkin kuviolliselta merleltä.
Kasv.; om. & kuva: Johanna Salo-Schorn

Tämäkin hiiri on geneettisesti variegated, ei huono kuviollinen merle.
Kasv.; om. & kuva: Anniina Tuura

Yleistä

Merle on ulkonäöltään roan hiiri, jolla on turkissaan pohjavärisiä läikkiä, eli alueita joissa ei ole valkoista tikkausta.

Varsinaisesta genetiikasta ei olla päästy täysin varmuuteen ja hiiriharrastajien keskuudessa puhutaan myös resessiivisestä merlestä, vaikka Rn (ja Rnfl) on semidominantti. Mikä resessiivinen roan (ja merle) on geneettisesti, siitä ei ole varmaa tietoa. Molemmat geenit ovat spontaaneja mutaatioita. Ne ovat mahdollisesti alleeleja, mutta voivat olla myös saman geeniklusterin jäseniä. Joidenkin roan-kasvattajien hiirillä resessiiviseen roaniin liittyy tan-vatsan vaaleneminen valkoiseksi, muttei suinkaan kaikilla.

MGI:n mukaan Rn/Rn saa aikaan hiiren, jonka turkissa on "sattumanvaraisesti jakaantuneina valkoisia karvoja niin, että turkki vaalenee" ja Rn/Rn+ hiiren, jolla on "valkoisia ja osittain pigmentoituneita karvoja satunnaisesti ja vaihtelevia määriä turkissa", minkä lisäksi "vaihtelevuuteen voi vaikuttaa muuntelijat".

Lisäksi Rnfl-geenistä kerrotaan seuraavaa: "Samalla taustalla molempien oletettujen alleelien homotsygootit ovat hyvin erilaisia: Rn antaa lähes villin tyypin [ei mutaatiota], jossa on joitain pieniä vaaleavärityksisiä täpliä, kun taas tämä alleeli tuottaa tasaisen vaalean [valkoisten karvojen vaalentaman] turkin, jossa on harvoin villin tyypin värisiä läikkiä. Näiden kahden geenin vuorovaikutukset geneettisissä risteytyksissä esti yhdistelmäfenotyyppien varman tunnistuksen."