Genetiikkaa

A-lokus

3. Valkovatsainen agouti, Aw

Teksti: Anniina Tuura

agouti tan

Punainen Aw/Aw B/* C/* D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

agouti fox

Vaalea (c-lokusdiluutti) Aw/Aw B/* ci/cch D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

cinnamon fox

Aw/Aw bc/* C/* D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

Valkovatsainen agouti (white bellied agouti) tuottaa teoriassa agouti-värisen hiiren, jonka vatsapuoli on valkoinen. Käytännössä muuntelijageenit vaikuttavat lopputulokseen suuresti. Standardin mukainen agouti, jolla on valkoinen vatsa, ei näyttäisi olevan mahdollinen. Mitä punaisempi hiiren selkäpuoli on, sitä keltaisemmaksi myös vatsa muuttuu. Silversin mukaan Aw-hiiri voi olla täysin A/at-hiiren näköinen. Aivan niin punainen vatsa, kuin at:lla parhaimmillaan saavutetaan, ei kuitenkaan ole mahdollinen. Aw-geeninen agouti tan onkin taniltaan erikoisen "kirkas" ja normaalia vaaleampi.

Lähestyttäessä toista ääripäätä, jossa vatsa on lähes täysin valkoinen, myös pääliväri menettää punaisuutensa. Tavallisimmin Aw-hiiri on väriltään huono agouti, jonka vatsapuoli on kermanvaalea. Aw/Aw b/b antaa tulokseksi cinnamon foxin, jolta kuitenkin puuttuu cinnamonille tyypillinen punaisuus. Agouti-, cinnamon- ja muut tikatun väriryhmän fox-muunnokset ovat ei-standardeja.

3.1. Chinchilla

Paras tulos chinchillan jalostuksessa saadaan käyttämällä Aw/Aw cch/cch -genotyyppiä A/at cch/cch sijaan. Tämäkään yhdistelmä ei automaattisesti tuota hyvää chinchillaa, vaan lisäksi vaaditaan jalostustyötä Aw:n saamiseksi vähiten keltaiseen muotoonsa. Aw:n ja cch:n yhteisvaikutus vaalentaa vatsaväriä mahdollisimman paljon, ja koska keltaisuus ei kuulu chinchillan perusväriinkään, saadaan tällä yhdistelmällä aikaan oikein hyvä chinchilla.

Rapunzel's Contagion

Aw/Aw bc/* cch/cch
Kuva: Anniina Tuura

chinchilla

Chinchilla
Aw/Aw B/* cch/cch D/* P/*
Kuva: Anniina Tuura

Argente cremen jalostuksessa Aw saattaa olla ongelmallisempi, sillä mitä vaaleamman vatsavärin se tuottaa, sitä vähemmän selkävärissäkään on keltaista. Argente cremen perusvärin kuuluisi kuitenkin olla kellertävä.