Genetiikkaa

C-lokus

5. Äärimmäinen diluutio ce

Seuraavana dominanttijärjestyksessä alempana on äärimmäinen diluutio, ce. Sen vaikutus keltaiseen pigmenttiin on vahvempi kuin chinchillageenin, minkä lisäksi se vaalentaa myös mustaa pigmenttiä huomattavasti. On mielenkiintoista, että joidenkin lähteiden mukaan äärimmäisen diluution homotsygoottien kohdalla ei ole paljoakaan eroa sillä, onko hiiri B/* vai b/b. Geneetikkopiireissä on käyty jonkun verran spekulaatiota siitä, että myös ce olisi jonkun verran akromelamiininen väri (ks. kappale 4.), sillä ce-hiiret tummuvat iän myötä ja niiden karvanvaihdot voivat olla varsin "raidallisia". (Hiiri itsehän ei tällaisesta mitään välitä - näyttelyttävä omistaja voi olla asiasta ihan muuta mieltä…)

5.1 Homotsygootit muodot

Vanilja

Black eyed white, Ay/* ce/ce
Kuva: Arttu Väisälä

5.1. Ay/* ce/ce

Äärimmäinen diluutio "pyyhkii pois" punaisen pigmentin. Näin ollen Ay/* ce/ce -hiiret ovat väriltään black eyed white -hiiriä, jotka kärsivät kaikista dominoivaan keltaiseen liittyvistä ongelmista kuten liikalihavuus. Kun sekoitukseen lisää punasilmäisyyden geenin, tuloksena on (lihova) pink eyed white.

5.2. ce ja A

Agoutin kanssa ce saa aikaan likaisenruskean värin, hiiren joka näyttää raidoitetulta ja "likaiselta". Tavanomainen agoutin värijakauma ei näy kunnolla, vaan karvan juuri on vaaleampi ja kärki tummempi. Hiiren väri on vaaleampi kuin ei-agoutigeeni a:n kanssa syntyvä.

5.3. ce ja at

Noddyn Kesäyön Huume

Beige, a/a ce/ce
Kuva: Arttu Väisälä

"Tanillisilla" äärimmänen diluutio homotsygooteilla on täysin valkoinen vatsa, johtuen geenin vahvasta vaalentavasta vaikutuksesta keltaiseen pigmenttiin. Voisi ehkä kysyä: miksi kasvattajat eivät siis käytä tätä geeniä foxien kasvattamiseen vaikeamman chinchillan sijaan? Vastaus on yksinkertainen: ce:n kanssa ei ole mahdollista saada kovinkaan montaa eri väriä foxina, eikä varsinkaan black foxin kaltaisia muunnoksia. Vaikka vatsaväri vaaleneekin puhtaan valkoiseksi, geeni vaalentaa myös selkävärin. Selkäväri vaihtelee hiukan haalean vaaleanrusehtavan harmaasta sävystä kermakahvin väriin.

5.4. ce ja a

Kuten yllä on jo mainittu, ce vaalentaa sekä mustaa että ruskeaa (chocolate, suklaa) pigmenttiä ja että näiden välistä eroa ei näe helposti ilman koeastutuksia. Yksivärinen black ja yksivärinen chocolate vaalentuvat molemmat beigeksi (tai coffeeksi - kermakahvin värinen hiiri - tai lähes miksi tahansa väliin jääväksi sävyksi). On mahdollista jalostaa valikoiden kohti kumpaakin näistä pääsävyistä. Parhaat tulokset saadaan pitämällä ääripäät omina linjoinaan. SNL:n rotumääritelmässä beige on standardoitu.