Rotumääritelmä

Hiiren rotumääritelmä

YLEISTÄ

Hiiren tulee olla vartaloltaan pitkänomainen ja linjakas; pään pitkä ja kaunismuotoinen, ei liian hieno tai terävä kuonosta. Silmien tulee olla suuret ja pyöreät ja niiden välin tulee olla hyvän levyinen. Korvien tulee olla suuret, täysin sileät ja ulkonevat, vailla taitoksia. Korvien välin tulee olla leveä. Hännän tulee olla luonnollisen näköinen jatke vartalolle, paksu tyvestä, kaveten tasaisesti hienoon kärkeen. Hännän tulee myös olla suora ja sileä sekä pituudeltaan vähintään yhtä pitkä kuin vartalo.

Hiiren tulee antaa vaikutelma joustavuudesta ja voimasta; hyvänkokoinen hiiri ei saa olla liian kömpelö ja raskas, eikä myöskään liian kapea ja kevyt. Hiiren koko ja tyyppi vaihtelevat väri- ja kuviomuunnoksen mukaan. Urokset ovat tyypiltään raskaampia ja poskiltaan leveämpiä kuin naaraat.

Hiiren täytyy olla täysin käsiteltävissä ja terve. Muista kuin geneettisistä syistä täysin puuttuvat viikset, toisen tai molempien silmien sokeus, loiset, kasvain, haava tai kaljut kohdat, ilmiselvä sairaus tai epämuodostuma, huomattava laihuus tai lihavuus, tai häntäknikki ovat kaikki hylkääviä virheitä. Hiiri voi saada arvostelun, jos viiksiä on osittain nähtävissä niin, että kuonon värin pystyy arvostelemaan, sekä korvien kohdalla korvien alkuperäinen muoto on oltava nähtävissä.

TURKKIMUUNNOKSET

Hiiren normaali turkkimuunnos on lyhytkarvainen. Muissa turkkimuunnoksissa hiiren värin ja kuvion on oltava mahdollisimman lähellä standardin määritelmää, ottaen kuitenkin huomioon turkkimuunnoksen vaikutus väriin/kuvioon. Kaikki väri- ja kuviomuunnokset ovat sallittuja kaikissa turkkimuunnoksissa.

Lyhytkarvainen
Go/* re/re Sa/*

Sileä ja tiheä, lyhyt turkki jossa on luonnollinen kiilto.

Satiini
- sa/sa -

Erittäin kiiltävä turkki, jossa on satiininomainen tai metallinhohtoinen kiilto. White tunnetaan nimellä Ivory ja sen tulee olla mahdollisimman valkoinen.

Pitkäkarvainen
go/go re/re Sa/*, goy/* re/re Sa/*

Mahdollisimman pitkä ja tiheä turkki, rakenteeltaan silkkinen. Uroksella usein pidempi turkki kuin naaraalla.

Astrex
Go/* Re/* Sa/* (myös Go/* Ca/* Re/* Sa/*)

Mahdollisimman kihara turkki. Viikset kiharat. Vanhemmiten hiiren turkki suorenee.

Abessinialainen (ab, lyhytkarvainen merkitään lk ab, lyhytkarvainen satiini lks ab jne)
rst/rst

Turkissa karvapyörteitä, jakauksia ja harjanteita, joiden tulee olla selkeitä sekä symmetrisiä. Vähimmäisvaatimuksena jakaus hiiren vatsapuolella, karvapyörteet takaosan molemmin puolin sekä harjanne selän poikki. Useammat karvapyörteet lasketaan eduksi. Yleisvaikutelman tulee olla tasapainoinen. Karvapyörteet ja harjanteet menettävät jonkin verran selkeyttään iän myötä.

Fuzzy (fz) (lyhytkarvainen fuzzy merkitään lk fz, pitkäkarvainen pk fz jne)
fz/fz

Turkin tulee olla tasainen ja tiivis pehmeä kihara. Peitinkarvoja on normaalia vähemmän. Viikset kiharat. Arvostelussa tulee ottaa huomioon fuzzyn vaikutus turkin pituuteen ja satiinikiiltoon. Virheitä: kaljut alueet, huomattavan ohut turkki tai avoin ja harva turkki.

Karvaton (nu)
(mahd. semidominantti nacking, Ng)

Karvattoman hiiren tulee olla mahdollisimman karvaton. Ihon tulee olla ohut, puhdas, ehjä ja osittain läpikuultava. Ryppyisyyttä ei saa olla liiallisesti, mutta muuten siitä ei tule rangaista. Korvat suuret ja rypyttömät. Viikset erittäin lyhyet tai puuttuvat. Karvattoman hiiren väriä ei arvostella, valkoiset merkit eivät kuitenkaan ole sallittuja.

Näyttelyssä arvosteltavat rodut ovat:

Näyttelyssä arvosteltavat rodut ovat: lyhytkarvainen (lk), pitkäkarvainen (pk), satiini (*s), astrex (*a), abessinialainen (ab), fuzzy (fz) ja näiden yhdistelmät, poislukien kiharakarvaiset abessinialaiset (astrex ja/tai fuzzy abessinialainen) ja astrex fuzzy; sekä karvaton (nu).

MUUNNOKSET

I - YKSIVÄRISET (SELF)

Väriä tulee olla tasaisesti koko vartalolla ja sen tulee ulottua ihoon saakka. Vatsan tulee olla samaa väriä kuin vartalo ja värin tulee olla tasainen kuonon kärjestä hännänjuureen. Korvien, kynsien ja hännän tulee olla samaa väriä kuin vartalo, tai vaaleilla ja punertavilla muunnoksilla neutraalit. Termi "punaiset silmät" ymmärrettäköön kattavaksi kaikki vaaleanpunaisen ja punaisen vivahteet.

Beige (be)
a/a B/* ce/ce D/* P/*

Värin tulee olla selkeä, harmahtavasävyinen beige, ei liian tumma eikä rusehtava. Silmät ovat mustat.

Black (ba)
a/a B/* C/* D/* P/*, ae/ae B/* C/* D/* P/*

Värin tulee olla syvä, kiiltävä musta. Silmät mustat.

Blue (bl)
a/a B/* C/* d/d P/*, a/a B/* C/* D/* ln/ln P/*, a/a B/* C/* d/d ln/ln P/*

Värin tulee olla keskiverto siniharmaa sininen. Silmät mustat.

Bone (beb)
a/a B/* ce/c D/* P/*

Värin tulee olla luunvaalea, jota ei voi sekoittaa b.e.ivoryyn tai beigeen. Silmät mustat.

Champagne (cha)
a/a bc/bc C/* d/d p/p, a/a bc/bc C/* D/* p/p, a/a b/b C/* d/d p/p, a/a b/b C/* D/* p/p

Värin tulee olla kuten champagne silkkiä vaaleanpunertavalla sävyllä. Värin tulee olla vailla jauhoisuutta ja ulottua karvan juureen. Silmät punaiset.

Chocolate (cc)
a/a bc/bc C/* D/* P/*, a/a bc/b C/* D/* P/*

Värin tulee olla kuten tumma (ei maito) suklaa; rikas, syvä ja erittäin eloisa. Silmät mustat.

Dove (d)
a/a B/* C/* D/* p/p

Värin tulee olla pehmeä kyyhkynharmaa. Silmät punaiset.

Fawn (fa)
Ay/* B/* C/* D/* p/p, Ay/* bc/* C/* D/* p/p, e/e C/* D/* p/p

Väri on kuin syvä tan black tanissa. Silmät punaiset.

Lilac (l)
a/a bc/* C/* d/d P/*, a/a b/b C/* d/d P/*

Tasainen vaalea harmaa häivähdyksellä ruskeaa. Tummempi pohjaväri sallitaan. Hiiren tulee kuitenkin antaa vaikutelma selkeästi yksivärisestä hiirestä. Silmät mustat.

Red (r)
Ay/* B/* C/* D/* P/*, Ay/* bc/* C/* D/* P/*, e/e C/* D/* P/*

Värin tulee olla rikas, syvä ja säkenöivä punainen vailla nokisuutta. Silmät mustat.

Silver (si)
punasilmäinen: a/a B/* C/* d/d p/p
mustasilmäinen (bes): a/a B/* cch/c d/d P/*, mahd. a/a B/* cch/c ln/ln P/*

Värin tulee olla hento, tasainen, vaalea hopeanharmaa sinertävällä vivahteella, vailla rusehtavia sävyjä. Mahdollisimman sininen pohjaväri toivottava. Hiiren tulee kuitenkin antaa vaikutelma selkeästi yksivärisestä hiirestä. Silmät punaiset tai mustat.

Straw (str)
Ay/* bc/* C/* d/d P/* tai p/p

Väri muistuttaa heleää, keskivertoa argentea, mutta ilman silveerausta ja pohjaväriä. Silmät mustat tai punaiset

White; pink & black eyed (pew, bew)
pew: - c/c - (myös muut genotyypit mahdollisia)
bew: kuviollinen hiiri

Valkoisen tulee olla väriltään puhdas. Silmät punaiset tai mustat.

HUOM: Satiinina (missä tahansa satiini-turkkimuunnoksessa) muunnoksen nimi on ivory ja sen tulee olla mahdollisimman valkoinen norsunluu.

II - TIKATUT

Tikatuissa muunnoksissa turkissa on tasaisesti ympäri hiirtä jakautuneena (vatsapuoli mukaan lukien) turkin perusväristä poikkeavan värisiä karvoja. Tikatuilla muunnoksilla on myös kerrostunut karvanväritys.

Agouti (ag)
A/A B/* C/* D/* P/*, A/a B/* C/* D/* P/*

Agoutin tulee olla rikkaan ruosteenruskean sävyinen kauttaaltaan tasaisella tummalla tai mustalla tikkauksella. Vatsan tulee olla ruosteenruskea, tikattu kuten selkä. Jalat päälivärin mukaiset väriltään ja tikkaukseltaan. Silmät mustat.

Argente (ar)
A/A B/* C/* D/* p/p, A/a B/* C/* D/* P/*

Argente hiiren tulee olla herkullisesti sekoittunut vivahde vaaleaa fawnia ja hopeaa, kuten self silverissä, kauttaaltaan tasainen ja kaksi väriä niin tasaisesti sekoittuneet, että tuloksena on läikehtivän silkin vaikutelma. Pohjavärin tulee olla sininen, sävyltään mahdollisimman tumma. Vatsa kultainen fawn ja mahdollisimman paljon selkävärin mukainen. Jalat päälivärin mukaiset. Silmät punaiset.

Argente crème (arc)
A/at B/* cch/cch D/* p/p, Aw/* B/* cch/cch D/* p/p

Argente creme hiiren tulee olla hieno syvän kerman ja hopean sekoitus. Pohjaväri äärimmäisen vaalea sininen. Jalat saman väriset kuin vartalo. Vatsa valkoinen. Silmät punaiset.

Blue agouti (bl-ag)
A/A B/* C/* d/d P/*, A/a B/* C/* d/d P/*

Muuten sama kuin tavallinen agouti, mutta ruosteenruskea on vaalentunut noin puoleen agoutin vahvuudesta. Tasaisesti tikattu sinisellä. Pohjavärin tulee olla harmaan sinertävänmusta. Vatsaväri päälivärin mukainen. Silmät mustat.

Chinchilla (chi)
A/at B/* cch/cch D/* P/*, Aw/* B/* cch/cch D/* P/*

Hiiren tulee olla väriltään mahdollisimman lähellä chinchillaa, siniharmaan sinisellä pohjavärillä ja helmenharmaalla välisävyllä. Karvojen tulee olla tasaisesti mustalla tipattuja. Jalkojen väri sisäpuolelta valkoinen, jalan loppuosa vartalon värin mukainen - kuten tanien standardissa. Vatsa valkoinen. Silmät mustat.

Cinnamon (ci)
A/A bc/bc C/* D/* P/*, A/a bc/bc C/* D/* P/*,
A/A bc/b C/* D/* P/*, A/a bc/b C/* D/* P/*

Cinnamonin tulee olla rikkaan ruosteinen tan, väriltään loistava ja tasainen niin vatsa- kuin selkäpuolelta, rikkaalla ja selvästi erottuvalla ruskealla tikkauksella. Ei mustaa tikkausta. Silmät mustat.

Grey agouti (gr-ag) (ent. silver agouti)
A/A B/* cch/cch D/* P/*, A/a B/* cch/cch D/* P/*

Silver agoutilla tulee olla siniharmaan sininen pohjaväri, helmenharmaa välisävy ja tasaisen mustalla tikkaus.Vatsa ja jalat päälivärin mukaiset. Silmät mustat.

III - SILVER-TIKATUT

Kauttaaltaan valkoisella / hopealla tikattu hiiri. Pearl on tässä ryhmässä geneettisen taustansa vuoksi.

Silver brown (s-b)
A/A B/* C/* D/* P/* si/si, A/a B/* C/* D/* P/* si/si

Perusväri rikas kultainen ruskea, kuten agoutissa. Pohjaväri sinimusta. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin. Silmät mustat.

Silver fawn (s-fa)
Ay/* B/* C/* D/* P/* si/si, Ay/* B/* C/* D/* p/p si/si

Perusväri syvä kirkas oranssi. Pohjaväri kirkas oranssi. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin. Silmät punaiset tai mustat.

Silver grey (s-g)
a/a B/* C/* D/* P/* si/si

Perusvärin tulee olla mahdollisimman musta. Pohjaväri rikas sinisen musta. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin. Silmät mustat.

Pearl (p)
a/a B/b d/d si/si, a/a B/B d/d si/si pe/pe, a/a B/b d/d si/si pe/pe (kaikkein vaalein)

Pearl hiiren tulee olla vaaleimman hopea, varjostuen valkeahkoon pohjaväriin. Kunkin karvan tulee olla hennosti tipattu harmaalla tai mustalla, ulottuen selkään ja vatsaan. Silmät mustat.

IV - VARJOSTUKSELLISET & POINTILLISET

Ryhmään kuuluu kahta päätyyppiä edustavia muunnoksia: pointilliset (ch-geeniset), joiden homotsygooteissa muodoissa pointin väri sävyttyy vähitellen vartalon väriin ja joiden heterotsygoottisilla muunnoksilla ei ole varjostuksia, sekä selkäväristä vatsaväriin varjostustuen sävyttyvät (Ay + U) marten sable ja sablet.

Blue Burmese (bl-bur)
a/a B/* cch/ch d/d P/*

Blue burmesen tulee olla koko vartaloltaan kuten vaalea blue. Pointit, jotka ovat tumman siniset, ovat kuten siamese blue pointilla. Ei varjostuksia. Silmät mustat.

Blue sable (bl-sa)
Ay/at B/* C/* d/d P/* U/*, Ay/at B/* C/* D/* ln/ln P/* U/*, Ay/at B/* C/* d/d ln/ln P/* U/*

Kuten sable, mutta selkäväri mahdollisimman sininen, varjostuen mahdollisimman rikkaaseen, kultaiseen tan-vatsaväriin. Silmät mustat.

Burmese (bur)
a/a B/* cch/ch D/* P/*

Burmesen tulee olla koko vartaloltaan kuten vaalea chocolate. Pointit, jotka ovat hyvin tumman ruskeat, lähes mustat, ovat kuten siamesella. Ei varjostuksia. Silmät mustat.

Colorpoint beige (cbp)
a/a B/* - ce/ch D/*

Vartalon väri kauttaaltaan kuten beige. Pointit, jotka ovat väriltään mahdollisimman tummat, ovat kuten himalayanilla. Ei varjostuksia. Silmät mustat.

Himalayan (hi)
a/a B/* ch/c D/* P/*

Vartalon väri mahdollisimman valkoinen. Vahvojen, selkeiden pointtien tulee sijaita kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännänjuuressa. Kuonopointin tulee ulottua kuonon kärjestä silmiin saakka, jalkapointtien varpaankärjistä kantapäihin saakka. Korvien pointtien tulee pitää sisällään koko korva ja häntäpointin häntä sekä hännän juuri. Silmät punaiset.

Lilac sable (l-sa)
Ay/at bc/* C/* d/d P/* U/*

Kuten sable, mutta selkäväri mahdollisimman tumma lila, varjostuen mahdollisimman rikkaaseen, kultaiseen tan-vatsaväriin, ottaen kuitenkin huomioon diluution vaikutus. Silmät mustat.

Marten sable (ms)
Ay/at B/* cch/cch D/* P/* U/*

Selkävärin tulee olla rikas tumma seepia kuonosta häntään, varjostuen vaaleampaan väriin alaleualla, sivuilla ja kyljillä, sekoittumisen tulee olla vähittäinen; vatsa valkoinen. Valkoista tikkausta kyljillä ja takamuksissa tulee pitää lisäviehätyksenä. Silmät mustat.

Sable (sa)
Ay/at B/* C/* D/* P/* U/*

Selkävärin tulee olla rikas tumma ruskea, mahdollisimman tumma, kuonosta hännän juureen. Vatsavärin tulee olla mahdollisimman rikas, kultainen tan ja värin varjostumisen selästä vatsaan tulee olla vähittäinen, tasainen ja miellyttävä ilman rajalinjoja tai läiskiä, läikkiä, tikkausta tai raitaisuutta. Valkoisia karvoja ei saa olla lainkaan. Silmät mustat.

Siamese blue point (sbp)
a/a B/* ch/ch d/d P/*

Vartalon väri hopeinen sininen (mitä sinisempi sen parempi), vähitellen varjostunut satulan ja ristiselän yli sekä sekoittuen tasaisesti vartalon väriin, ollen tummin hännän juuressa. Vatsan tulee olla väriltään ja varjostuksiltaan mahdollisimman lähellä selkäpuolta. Valkoinen vatsa rangaistava virhe. Pointtien tulee olla keskiverto siniharmaan siniset (kuten self bluen standardissa) ja sijaita kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännänjuuressa. Selviä tai selkeästi erottuvia rajalinjoja ei tule olla, vaan pikemminkin harmoninen tasapaino vartalon värin, varjostusten ja pointtien välillä. Minkäänlaisia läiskiä, juovia tai valkoisia karvoja ei saa olla. Silmät punaiset.

Siamese seal point (ssp)
a/a B/* ch/ch D/* P/*

Vartalon väri keskiverto beige, vähitellen varjostunut tummemmalla satulan, ristiselän ja kasvojen alaosan yli sekä sekoittuen tasaisesti vartalon väriin, ollen tummin hännän juuressa. Vatsan tulee olla väriltään ja varjostuksiltaan mahdollisimman lähellä selkäpuolta. Pointtien tulee olla tumman seepiat ja sijaita kuonossa, korvissa, jaloissa, hännässä ja hännänjuuressa. Selviä tai selkeästi erottuvia rajalinjoja ei tule olla, vaan pikemminkin harmoninen tasapaino vartalon värin, varjostusten ja pointtien välillä. Minkäänlaisia läiskiä, juovia tai valkoisia karvoja ei saa olla. Silmät punaiset.

V - TAN JA FOX

Tan & fox -ryhmälle on tyypillistä kaksivärisyys. Hiirellä on selkäväristä poikkeava vatsaväri, taneilla kultaisen punainen ja foxeilla valkoinen. Hiiren tulee vaikuttaa ylhäältä päin katsottuna yksiväriseltä.

Tan(*/t)
self-tanit: at/at - , at/* -
tikatut tanit: A/at -
silver-tikatut tanit: at/at - si/si, at/* - si/si

Tanit tunnustetaan missä tahansa standardivärissä ja värin tulee olla kuten näissä muunnoksissa määrätään. Tan vatsan tulee olla rikkaan kultainen värivivahde, mahdollisimman rikas. Pääli- ja vatsavärin välillä tulee olla selkeä raja, joka kulkee suorassa linjassa kylkiä, rintaa ja leukaperiä myöten. Värien ei tule sekoittua. Jalkojen värin tulee olla sisäpuolelta tan ja jalan loppuosa sama kuin pääliväri. Täysin tan-värisiä jalkoja pidetään suurempana virheenä kuin täysin päälivärin mukaisia jalkoja. Silmien väri kuten ei-tan muunnoksilla.

Fox (*/f)
at/at cch/cch, at/a cch/cch
at/at ce/ce, at/a ce/ce (beige fox)
at/at ce/c, at/a ce/c (bone fox)

Foxit tunnustetaan missä tahansa self ja silver-tikatussa värissä ja värin tulee olla kuten näissä muunnoksissa määrätään. Vatsan tulee olla valkoinen. Ainoastaan jalat, kyljet ja takamus tikattu tasaisesti valkoisilla karvoilla. Silmien väri kuten ei-fox muunnoksilla.

VI - KUVIOLLISET

Kuviollisissa muunnoksissa hiiren turkissa on vähintään kahta väriä. Tan ja fox-muunnokset eivät kuitenkaan ole kuviollisia, vaan muodostamat oman väriryhmänsä IV. Arvosteluun ilmoitettavalla hiirellä voi olla vain yksi kuvio.

Banded (*/b)
Wsh/+

Mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on vartaloa ympäröivä valkoinen alue, joka on leveydeltään yhden neljänneksen vartalon pituudesta, sijaiten vartalon pituuden kolmannessa neljänneksessä päästä laskien, poislukien häntä. Rajan terävyys tärkeintä. Jalat valkoiset takajaloissa n. puoleen väliin jalkapohjaa, etujaloissa tassuosa valkoinen. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Brindle (*/bri)
Mobr/+ , Avy/*, Ahvy/*

Mitä tahansa standardoitua värimuunnosta olevalla pohjalla vaalenneita raitoja, juovia ja lukuisia pieniä alueita, pohjaväristä selkeästi erottuen. Näiden kuvioiden tulee olla tasaisesti jakaantuneina ympäri hiirtä mukaan lukien naama ja vatsa. Laajoja yksivärisiä läikkiä pidetään virheenä. Keskellä hiirtä kulkevat rajalinjat selkärankaa pitkin, kasvoissa ja vatsassa sallittavia. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa. Loivasti kihartuvat viikset sallittavat suoraturkkisilla muunnoksilla.

Broken (*/br)
s/s

Brokenin tulee olla mahdollisimman poikkeava even tai dutch -hiiristä; eli sillä ei saa olla dutchin poskia, satulaa tai mitään kuvioita joita voidaan pitää tasaisesti sijoittuneina. Täplien tai läikkien tulee olla selvärajaisia ja jakaantuneena joka puolelle vartaloa ja päätä, mitä tasaisemman kokoisia sitä parempi, sekä mitä lukuisampia sen prampi. Kuonon toisella puolella tulee olla täplä tai läikkä. Broken hiiri, jolla ei ole nenätäplää, tulee hylätä arvostelussa. Nenätäplä määritellään täpläksi, joka on vain toisella puolella kuonoa, mukaan lukien viiksipeti. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Capped (*/ca)
Wsh/Wbd (oletettavasti)

Pään peittää mitä tahansa standardoitua väriä oleva lakki. Väri voi jatkua korviin, muttei ulottua niiden taakse ja sen on noudatettava leukaluun muodostamaa linjaa. Kasvoissa avonainen tähti tai piirto (ei laukki). Symmetrisyys tärkeää. Muu vartalo valkoinen, vailla läikkiä. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Dutch (*/du)
genotyyppi kiistanalainen; teorioina s/s sekä du/du.

Dutchilla kasvo- eli poskimerkkien tulee olla tasapainoiset; kumpaakin puolta kasvoja peittää läikkä, joka jatkuu silmien alle muttei ulotu viiksiin. Läikät eivät yhdisty korvien välissä laukin kapeimmassa kohdassa. Poskimerkkien ei tule ulottua leuan alapuolelle. Satulan tulee nousta hännästä vartalon puoleen väliin ja olla selvärajainen sekä selän, että vatsan puolelta. Häntästoppi on noin puolet hännän pituudesta. Takajalkojen stoppien tulee ulottua varpaankärkien ja kantapään puoleen väliin. Kuvion värin tulee ulottua korviin. Kuvion väri voi olla mitä tahansa standardiväriä. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Even (*/e)
s/s

Hiiri, jolla on minkä tahansa standardivärin mukainen ja molemmin puolin tasapainoinen kuviointi, vailla juovia. Mitä enemmän täpliä tai läiskiä sen parempi, yhdistyneenä miellyttävään vaikutelmaan. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Merle (me)
Rn/Rn tai Rnfkl/Rnfkl - ei täysin varma

Merle tunnustetaan kaikissa standardiväreissä. Ainutlaatuinen piirre ovat standardiväriset, joka puolelle hiiren kehoa jakaantuneet ja selvästi erottuvat läikät vaaleammalla tasaisella roan-taustalla, luodun marmoroidun vaikutelman. Roiskeita ja juovia pidetään lisäviehätyksenä. Keskellä hiirtä kulkevat rajalinjat tyypillisiä. Silmien väri perusvärin mukaan.

Roan (ro)
Rn/Rn tai Rnfkl/Rnfkl - ei täysin varma.

Roanin perusväri voi olla mitä tahansa tunnustettua väriä. Turkissa on tasaisesti jakaantuneena valkoisia ja perusvärin mukaisia karvoja, luoden mahdollisimman tasaisen vaikutelman. Perusvärin tulee olla mahdollisimman paljon kyseisen värin standardin mukainen. Silmien väri perusvärin mukaan.

Rumpwhite (*/rw)
Rw/+ S/*

Rumpwhite on minkä tahansa standardivärin mukainen hiiri, jolla on valkoinen takamus. Rajan tulee olla suora ja ympäröidä vartalo niin, että hiiren alin kolmannes, mukaan lukien takajalat ja häntä on täysin valkoinen. Jäljelle jäävän värin tulee olla täysin vailla minkäänlaisia valkoisia merkkejä ja sen tulee olla kyseiselle muunnokselle annetun standardin mukainen. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Splashed (spl)
c*/c* Spl/*

Splashed-hiirellä tulee olla vähintään kahta eri värisävyä olevia väriläiskiä diluutilla pohjalla siten, että hiiri on kolmi- tai useampivärinen. Läiskien tulee olla mahdollisimman tasaisesti jakaantuneina ympäri hiirtä, mukaan lukien naama ja vatsa. Laajoja yksivärisiä tai selvärajaisia läikkiä pidetään virheenä. Keskellä hiirtä kulkevat rajalinjat selkärankaa pitkin, kasvoissa ja vatsassa sallittavia. Pointit sallittavat. Silmät minkä väriset tahansa, myös odd-eyed.

Tricolor (tri)
c*/c* s/s Spl/*, Ay/at s/s U/*, cm/cm s/s, cm/cch s/s, pun/pun s/s, pm1/2 /p s/s

Tricolor hiirellä tulee olla selässä ja kyljissä kolmea toisistaan erottuvaa väriä olevia läikkiä. Väriläikkiä vatsan puolella pidettävä lisäviehätyksenä. Värien sekoittumista läikissä pidetään virheenä.

Variegated (*/var)
S/* W/+

Variegated hiirellä tulee olla minkä tahansa standardoidun värin mukaisia väriläiskiä tasaisesti vartalon ylä- ja alapuolella ja sillä ei tule ole minkäänlaisia evenin tai brokenin kaltaisia täpliä tai läikkiä. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

VII - KOESTANDARDIMUUNNOKSET

Koestandardit ovat muunnoksia, joita Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry ei ole tällä hetkellä vielä täysin standardoinut. Koestandardihiiret kilpailevat standardimuunnosten joukossa ja ne voivat saada palkintoja standardimuunnosten hiirten tavoin.

III - SILVER-TIKATUT

Silver blue (s-bl)
a/a B/B C/* d/d P/* si/si

Perusvärin tulee olla keskiverto siniharmaa sininen. Pohjaväri siniharmaa sininen. Silmät mustat. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin.

VIII - EI-STANDARDIMUUNNOKSET:

Ei-standardiluokkaan kuuluvat standardoimiskelpoiset värit, kuviot ja rodut, joilla ei vielä ole virallista Suomen Näyttely- ja Lemmikkihiiret ry:n hyväksymää rotumääritelmää ja joita ei vielä ole hyväksytty koestandardiin. Standardoimiskelpoisuus edellyttää, että muunnos eroaa kyllin selkeästi olemassa olevista standardi- , koe- ja ei-standardimuunnoksista.

I - YKSIVÄRISET (self)

Apricot (apr)
mahd. Ay/A bc/* cch/cch P/*, Ay/A bc/* cch/cch p/p, Ay/a bc/* cch/cch P/*, Ay/a bc/* cch/cch p/p tai Ay/A B/* ci/ci P/*, Ay/A B/* ci/ci p/p, Ay/a b/b ci/ci P/*, Ay/a bc/* ci/ci p/p

Värin tulee olla mahdollisimman lähellä aprikoosi-hedelmää, ollen vaalean oranssi hennolla vaaleanpunertavalla sävyllä. Silmät mustat tai punaiset.

Yleisiä virheitä: jauhoisuus, harmahtava sävy, vaalea vatsaväri.

Coffee (co)
a/a bc/* ce/ce D/* P/*

Väri on kuin maitokahvi. Silmät mustat.

Cream (cr)
Ay/A B/* cch/cch D/* P/*, Ay/a B/* cch/cch D/* P/*, Ay/A B/* cch/cch D/* p/p, Ay/a B/* cch/cch D/* p/p

Värin tulee olla rikas kerma, kuin hento pastellin keltainen, vailla harmautta ja nokisuutta. Silmät mustat tai punaiset.

Ruby eyed white (rew)
genotyyppi epävarma

Valkoisen tulee olla väriltään puhdas. Silmät rubiinit, erottuen selvästi punaisista ja mustista silmistä.

Smoke (sm)
a/a B/* d/d ce/ce P/* Ln/*

Hento, mutta selkeä savunharmaan sinertävä. Silmät mustat.

II - TIKATUT

Lilac agouti (l-ag)
A/A bc/* C/* d/d P/*, A/a bc/* C/* d/d P/*

Lilac agoutin tulee olla rikkaan kerman sävyinen kauttaaltaan tasaisella lilac-värisellä tikkauksella. Vatsan tulee olla kerman sävyinen, tikattu kuten selkä. Jalat päälivärin mukaiset väriltään ja tikkaukseltaan. Silmät mustat.

Pale argente (pa-ar) (ent. silver argente)
A/A B/* cch/cch D/* p/p, A/a B/* cch/cch D/* p/p

Värin tulee olla hieno syvän kerman ja hopean sekoitus. Pohjaväri äärimmäisen vaalea sininen. Jalat saman väriset kuin vartalo. Vatsa kermainen ja mahdollisimman paljon selkävärin mukainen. Silmät punaiset.

III - SILVER-TIKATUT

Silver chocolate (s-cc)
a/a bc/* D/* C/* P/* si/si

Perusväri mahdollisimman syvä suklaa, mukaanlukien pohjaväri. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin. Silmät mustat.

Silver lilac (s-l)
a/a bc/* d/d C/* P/* si/si

Perusväri tasainen vaalea harmaa häivähdyksellä ruskeaa, mukaanlukien pohjaväri. Silver-tikkauksen tulee olla kauttaaltaan tasainen, ulottuen hyvin jalkoihin. Silmät mustat

IV - VARJOSTUKSELLISET & POINTILLISET

Beige marten sable (be-ms)
Ay/* B/* D/* ce/ce

Kuten ms, mutta selkäväri mahdollisimman selkeä, tummahko beige, varjostuen valkoiseen vatsaan. Silmät mustat.

Colorpoint smoke (cps)
a/a B/* ce/ch d/d P/*

Kuten colorpoint beige, mutta sinisellä diluutiolla. vartalon väri sinisävyinen vaalea savunharmaa, pointit kuten siamese blue pointilla. Ei varjostuksia. Silmät mustat.

Dove sable (d-sa)
Ay B/* D/* p/p U

Kuten sable, mutta selkäväri pehmeä kyyhkynharmaa, varjostuen fawniin vatsaväriin. Silmät punaiset.

Reverse siamese (rs)
geneettinen tausta epäselvä

Vartalo keskiverto kermakahvi valkoisilla pointeilla, antaen vaikutelman siamesesta, mutta käänteisenä. Varjostus toivottava, muttei vaadittu. Silmät mustat.

Silver sable (si-sa)
Ay/* B/* C/* d/d p/p U

Kuten sable, mutta selkäväri sinertävän hopeinen, varjostuen vaaleahkon fawniin vatsaväriin. Silmät punaiset.

Snow marten sable (sn-ms)
Ay/at B/* cch/c D/* P/* U

Vatsaväri puhtaan lumenvalkoinen. Varjostus hiekanruskea-tumma nougat, varjostus muutoin kuten marten sablella. Värin yleisvaikutelman tulee olla kylmä ja raikas. Värisävyn tulee olla ennemmin hento kuin liian raskas, varjostuksen ollessa kuitenkin riittävä ja katkeamaton.

Virheitä: Kellertävä sävy, liian tumma (raskas) tai vaalea (heikko) varjostus.

VI - KUVIOLLISET

Berkshire (/brk)
s/s + muuntelijat

Fox-vatsaisia muunnoksia lukuun ottamatta mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on päässä symmetrinen valkoinen tähti. Vatsassa symmetrinen suorakulmio, joka alkaa etujalkojen välistä ja päättyy takajalkojen väliin. Tassuissa valkoiset, vatsakuvioista erilliset sukat. Häntä vähintään puoleen väliin saakka värittynyt, loppuosa valkoinen. Valkoisen alueen tulee olla puhdas ja vailla mitään väriä tai tahroja, selkäpuolella tai kyljillä ei tule olla ylimääräisiä valkoisia alueita. Valkoinen täplä alaleuassa ei kuitenkaan ole hylkäävä virhe. Silmien väri kuten standardoidussa värimuunnoksessa.

Hereford (/he)
s/s + muuntelijat /
W/+ + muuntelijat

Fox-vatsaisia muunnoksia lukuun ottamatta mitä tahansa standardoitua väriä oleva hiiri, jolla on naamassaan kiilamainen, mahdollisimman symmetrinen ja kärjeltään korkeintaan korvien väliin mutta vähintään silmien yli nouseva laukki, joka katkeaa leuan alle. Tassuissa valkoiset, vatsakuviosta erilliset sukat. Puolet hännän pituudesta on värittynyt ja loppuosa valkoinen. Vatsassa säännöllisen muotoinen vähintään vatsan kolmanneksen levyinen valkoinen kuvio, joka alkaa etujalkojen välistä ja päättyy takajalkojen väliin, yhdistymättä naama- tai tassukuvioihin, rajoittuen vain vatsan alueelle. Vatsan kuvion tulee erottua fox-vatsasta, ollen kapeampi.

Egyptinokahiiren rotumääritelmä

TYYPPI

Okahiiren tulee olla mahdollisimman suurikokoinen. Vartalo on vankka ja kiinteä, muodoltaan pyöreä, olematta kuitenkaan lihava. Okahiirellä tulee olla selkeä sukupuolileima.

Pää on leveä ja kuonoa kohti kapeneva; se ei kuitenkaan saa olla terävä tai suhteettoman pitkä. Pää ei saa olla ruumiin hallitsevin osa. Silmät ovat suuret, kirkkaat ja muodoltaan pyöreät. Korvat ovat pystyt ja sijaitsevat korkealla, eivät kuitenkaan liian lähellä toisiaan. Viikset ovat pitkät ja tuuheat.

Turkki on pehmeä ja tiheä. Selässä, vartalon takaosassa sijaitsevien okaiden tulee olla lyhyitä ja jämeriä. Pitkät ja läpinäkyvät peitinkarvat peittävät okahiiren päälipuolta. Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuoren okahiiren turkki ja varsinkin okaat eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Hännän tulee olla vartalon pituinen, suora, pyöreä ja suomuinen.

Yleisimpiä virheitä: Liian lihava tyyppi (yleistä vanhemmilla eläimillä) ja epäselkeä sukupuolileima.

VÄRIT

Agouti (ag)

Perusvärin tulee olla lämmin ruskean punainen mahdollisimman tummalla ja tasaisella tippauksella. Karvan pohjaväri on lähes valkoinen, karvojen kärjet mustat tai ruskeat selkäpuolella ja päässä. Otsassa tippauksen muodostama, vinoneliön muotoinen hilkka. Vatsa mahdollisimman valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsan välillä tulee olla tarkka ja suora rajalinja. Silmien alapuolella ja korvien ympärillä selkeästi rajautuneet valkoiset alueet. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalin väriset. Viikset värittömät. Silmät mustat.

Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuorella okahiirellä on värin kehitys vielä kesken.

Yleisimpiä virheitä: Liian vaalea ihon pigmentti. Perusväri ei tarpeeksi lämmin ruskean punainen. Epäselkeä hilkka.

Cream (cr)

Perusvärin tulee olla syvä kerma hiukan tummemmalla, mahdollisimman tasaisella tippauksella. Karvan pohjaväri on lähes valkoinen. Vatsa valkoinen. Päälivärin ja valkoisen vatsan välillä tulee olla tarkka ja suora rajalinja. Silmien alapuolella ja korvien ympärillä selkeästi rajautuneet valkoiset alueet. Jalat ovat valkoiset ja kynnet neutraalin väriset. Viikset värittömät. Silmät mustat.

Tuomarin tulee ottaa huomioon, että nuorella okahiirellä on värin kehitys vielä kesken.

Yleisimpiä virheitä: Liian tumma ja raskas tippaus sekä hilkka. Epäselkeä vatsalinja.

KUVIO

White Spotted (*/ws)

Pään kuvio on suuri ja sijaitsee keskellä otsaa. Sen tulee olla mahdollisimman symmetrinen, pyöreä ja valkoinen. Perusvärin tulee vastata standardia.

Yleisimpiä virheitä: Perusväri ei vastaa täysin standardia.

KOESTANDARDIMUUNNOKSET:

TURKKI

Rex

Turkki, okaat ja viikset kauttaaltaan mahdollisimman kiharat. Turkin laatu tavallista selkeästi karkeampi. Virheitä: karvattomat tai hyvin ohutkarvaiset alueet turkissa, puuttuvat viikset. Arvostelussa tulee ottaa huomioon iän vaikutus kiharan kehittymiseen.

Muuta: Turkin kihara kehittyy okahiiren iän myötä. Juniori-ikäisellä on vaatimaton kihara, mutta kuitenkin selvästi laineikkaat turkki, okaat ja viikset. Veteraani-iässä turkki, okaat ja viikset ovat huomiotaherättävän kiharat antaen eläimen koko olemukselle sileäkarvaisesta okahiirestä poikkeavan leiman (mm. pään profiili).